Söndagsmiddag!

Mys SÖNDAG!!

Söndagsmiddag hemma hos Kristin & Anders, kunde ju inte bli annat är trevligt! Tack :)


Kram


My Shanghai


Kram


TCM- fortsättningskursArbetsböcker....Just nu går jag en fortsättningskurs i TCM!

Fortsättningskursen har sex kurstillfällen, nästa torsdag är det redan dax för lektion nummer fyra!


"An overview of Traditional Chinese Medicine theory to help you live more

healthfully and happily. The session of six two‐hour classes will combine theory,

"real world" examples, self‐help measures, and a review of professional techniques"

.
Kram


Bröllop

 

Alexander & Kathy
2011 / 10 / 22


Förra helgen då Shanghai visade sig från sin bästa sida med klarblå himmel och sol var vi på Kathy och Alexanders bröllop. Kathy och Alexander är båda Linus arbetskamrater här på IKEA kontoret i Shanghai.

Vigseln ägde rum i centrala Shanghai på en fin bakgård,  Secret Garden.


Dags att kasta blombuketten till de ogift…
Regional Supply Team Management Team
(Alla chefer i Linus organisation)


Tårta...


Bröllopshelg- Även på söndagen var det bröllop för Linus.
Denna gång var det en kille i Linus team som hade bröllopsmiddag!!

Kram


Fruktsäsong- höst
Stora gula -  Pomelo
Små brungröna- Jujuba
Mellanstora- vanligt päron :)Pomelo-

”Är en stor citrusfrukt med grönt skal och ljusgult fruktkött. Det växer på det upp till 15 meter höga pompelmusträdet, som förekommer naturligt i Sydostasien. Fruktköttet äts som frukt, men "skinnet" på klyftorna plockas bort, och smaken påminner om grapefrukt, men är mildare. Det tjocka skalet kan användas i marmeladtillverkning eller inom kinesisk matlagning.”

 

Jujuba –

"Jujuba är små nyttiga röda frukter från Kina. Jujube (jujuba) är en liten buske som blir upp till 10 m hög. Jujube är särskilt vanlig i Kina där den äts som andra frukter och bär. Den används i traditionell kinesisk medicin bl.a. mot oro och stress.”

 

Kram


Shanghai traffic
Kram


Diva Life SPA


Diva life celebrating 7th birthday- fredagar 77RMB Gel polish


Ett erbjudande värt att prova. Vanligtvis går jag nästan alltid till samma nagelställe men ibland är det kul att testa något nytt.  Fredag eftermiddag spenderades därför på Diva Life tillsammans med Kristin. Mysigt och lugnt, extra plus för rödvinet de bjöd på med tanke på deras jubileum.

 

(Tips- letar du efter Dermalogica, finns det att köpa här!)
Kram


HöstVeckorna rullar på och jag kan inte fatta att vi snart går in i november månad. Hösten har kommit till Shanghai nu. Temperaturen har väl legat på runt 18 grader så nu kan man faktiskt ha en tröja på sig när man är ute. Men bara ben till kjolen gäller fortfarande, härligt!! Shanghai visar sig från sin bästa sida med blå himmel och det är så skönt ute.  Veckorna flyger förbi med jobb och middagar och andra trevligheter.

 Kram


Plötsligt så händer det…

Förra veckan hände det nästan omöjliga. Jag kammade hem STOR vinsten på mahjongen. Under dessa tio månader av mahjongspel har ingen varit i närheten av denna stora vinstsumma.  Totalt gick jag hem med över 50 RMB plus i plånboken. För att ha något och jämföra med brukar en BRA vinst ligga på kanske 3 RMB…..

Det gäller att vara glad över det lilla…..

 

Kram


Pudong- Antikmarknad

  

 

För några veckor sedan var jag med några vänner på antikmarknaden i Pudong. Marknaden är som ett lager där marknaderna som ligger inne i stan köper sina saker för att sedan sälja på "sin marknad" till ett högre pris till turisterna. Vill man fynda ska man alltså ta sig till denna marknad istället!!

 
Allt ligger huller om buller i stora högar…
det gäller att tänka bort allt skräp och smutts för att hitta godbitarna!c Adress:

Shanghai Mu Lan Hua Ge Jia Ju Li Curio  

No. 1788 Ji Yang Road, Pudong, Shangahi

(Near,  Shang Pu Road)

Tele: 13701633804


Kram


Nya pilar...

 
Detta ser ut att bli ett bra resår...
Thailand
-April

Hong kong- Juni

Sverige- juli

Bali- augusti

Vietnam- oktober


                              December……………

 AUSTRALIEN


Nu är det bokat, vi firar julen 2011 i Australien. Linus kommer åka en vecka innan mig för att jobba, men när jag haft min sista lektion kommer jag!!!!

 

Ska bli så spännande, tips är välkomna!

 

Kram

 


StällningstagandeJag hann inte mer än lägga ut föregående inlägg om de små presenterna från nygifta för än Linus visar vad han fått på jobbet i fredags:HUNDKÖTT

 

En av Linus kollegor kommer ifrån en provins i Kina där det är vanligt att man äter hund. Kollegan har nyligen varit hemma i sin stad för att gifta sig och kom nu tillbaka med en present till teamet, hundkött. Med tanke på att just hundkött är en av de saker vi INTE äter i Sverige har det självklart varit på tal på Linus jobb ett flertal gånger. Att äta hundkött är såklart helt naturligt för kollegan då han är uppvuxen med att äta hund. Dock har Linus fått det förklarat för sig att de ätar ju såklart inte alla sorters hundar utan det är en speciell typ av hund de äter.Jag kommer INTE smaka, ska jag vara helt ärlig mår jag illa av själva tanken, och det känns inte särskilt bra att den ligger i vår kyl. Linus ska smaka då han lever efter filosofin ”man måste ju testa”. Men han har sagt att han bara tänker smaka lite och sedan kasta resten. Det var helt okey för kollegan! Så hur tillagar man köttet? Det ska tydligen bara doppas i lite svartpeppar och ätas, det är väl redan rökt eller något likande!


Tänk att något kan vara så naturligt för någon, och helt otänkbart för en annan !Kram


Kinesisk tradition
Titt som tätt kommer Linus hem med små askar eller påsar med godis i, som han fått från olika kollegor. Det är nämligen så att om man gifter sig eller tillexempel får barn ger man alla på kontoret en liten present.

 Kram


Balans...


Den här bilden kanske inte säger dig så mycket, men faktum är att denna man är ute och går baklänges!

Herre gud.. har man gått framåt hela dagen är det väl skönt att få balans i kroppen igen och gå lite baklänges!!!!

 

Gå ut i en park här i Shanghai och detta är en inte helt ovanlig syn…

 

Kram


Tai taiThats Shanghai- Bra gratistidning i Shanghai med massor av läsning och tips!


Idag läste jag en artikel om tai tai (”hemmafru” på kinesiska). Men rubriken… “What do women who don’t do anything all day, do all day?!

 

Jag är otroligt medveten om att jag har den lyxen att få bestämma helt själv hur mina dagar ser ut. Precis som hemma finns det måsten som inte alltid är så roliga, men som måste göras. Att tilläggas är också att allt tar LÅNG tid i kina samt att ibland kan de enklaste sakerna vara oerhört komplicerade och ta OTROLIGT mycket energi.


Så vad gör jag hela dagarna (veckodagarn)? Ja det kan man kanske undra! Jag har förmånen att jag bokar upp mina dagar med till stor del roliga saker. Det är träning på gymmet, simning i poolen, möten, bootcamp, mahjong, TCM- kurs, luncher, shopping, massage, manikyr, utflykter, vänner, pedikyr, jobb på svenska skolan, fika, marknader, promenader för att upptäcka eller leta efter något man behöver, olika aktiviteter med svenska klubben…. Det bästa av allt är att de flesta av dessa saker gör jag tillsammans med vänner…

Shanghai erbjuder nya saker varje dag… till exempel skulle man kunna, om man vill, gå på olika restauranger varje dag.  Även om jag nu har bra koll på stan så finns det såååå mycket kvar att göra.

Ingen dag är den andra lik...

Min dag idag:Lugn morgon, ner på gymmet, hem och duscha, till Green massage för 90 min traditionell kinesisk massage, till affären för att handla lite frukost och hem igen. Kanske är det bästa av allt att när jag kommer hem är det diskat, städat och nya rena lakan i sängen. Under tiden jag varit iväg har vår fantastiska Ayi fixat all tråkig städning…. LYXIGT!!!

Tack min älskling för att jag får leva som Tai Tai :) 

Kram


Den kända kassen...


På en gata i Vietnam!


Den blåa Ikeakassen känner väl nästan varenda svenska till…Det intressanta och roliga är att IKEA inte finns i Vietnam, så hur har kassen kommit dit?!

Kram


Ladies Night…..
Så har vi (Kristin & jag) anordnat svenska klubbens första ladies Night, vilken succé det blev! Vi hade en mycket trevlig kväll tillsammans med 15 stycken glada svenskar som anmält sitt intresse att mötta upp oss på Blue Frog för middag, för att sedan åka upp i finanstornet för Free Flow av Champange!Håll utkik på svenska klubbens hemsida för att se vad vi hittar på härnäst…

http://www.swedishclubsha.se/index.html

Kram


Vietnam 2011


The Old Quarter
The "36 Streets"


Nu är vi hemma och har landat i lägenheten här i Shanghai efter vår semester i Vietnam. Vi började resan med flyg till Hong kong och sedan vidare till Hanoi (Vietnams huvudstad).

Vietnam bjöd på en resa tillbaka i tiden, en spännande upplevelse med nya intryck! Dock…


...Vädergudarna har vi inte haft på vår sida denna semester. Vi fick uppleva ett kallt och delvis regnigt Vietnam. Ingen sol och definitivt inget bad. Det var till att köpa en jacka när vi väl insåg att vi fick byta fokus på resan från storstadresa med sol och bad till ren upplevelseresa.


I Hanoi hann vi med många av Hanois sevärdheter från guideboken :)The nighet marketThe 18th- century tortoise Tower on Hoan Kiem lake (Green lake)
Rising Sun Bridge (The hua) leading to Ngoc Son TempleNgoc Son TempleMuseum of vietnamese revolution Opera house
St Joseph`s Cathedral
(West of Hoan Kiem lake)
Efter Hanoi åkte vi till Halong Bay som ligger ute vid östra kusten, ca 4 timmar från Hanoi. Vi tog oss dit genom att hyra bil med chaufför. I fyra timmar åkte vi genom olika små byar och odlingsfält efter odlingsfält. En och annan stor industri låg också längs med vägen. Vi satt alltså i fyra timmar och på dessa timmar såg jag inte en enda maskin ute på fälten, här var det fortfarande människorna som gick på fälten med sina konformade hattar och arbetade med händerna. En och annan oxe som hjälpe till såg vi ju förstås. Som sagt Vietnam är en tidsresa bakåt i tiden.


 

 Vacker natur... fyra timmar gick fort!


Väl framme i Halong Bay var det tomt… inte många turister och inte mycket folk överhuvudtaget. Inte mycket att se och framför allt inte mycket att göra. Vi spenderade därför våran tid där med promenader, upptäcksfärder, hotellrummet (vi bodde jättestort och fint) och en kryssning i det fantastiskt vackra Halong Bay landskapet. Halong Bay är ett av Vietnam största turistmål. Halong Bay finnas med i UNESO världsarvslista som en av världens mest unika och skyddsvärda naturreservat. Öarna ligger vackert utsprida i det gröna vattnet och flera av dem är ihåliga med enorma grottor i. 
Hej hej här kommer jag.... Lille griseknoen var nog det mest sevärda i denna stad.
Halong Bay, Bai Chay!

 


Kryssningen bjöd på god mat och fantastiska vyer, solnedgången på däck i den friska luften var en höjdpunkt!
”Bukten består av ett tätt nätverk med 1 969 kalkstensöar,
var och en med en kompakt djungelvegetation på toppen vilka reser sig spektakulärt från havet. Flera av öarna är ihåliga, med enorma grottor (Wikipedia).”Flytande fiskebyar… för att komma lite närmare fiskebyarna fick man prova på havskajak.Resan tillbaka till Hanoi blev med buss. Linus och jag har konstaterat en gång för alla att det inte är någon ide att försöka lägga in ”backpackers” idéer i våra resplaner någon mer gång.  Vi fick frågan om vi ville boka en bussresa tillbaka till Hanoi och vi sa ja, då priset bara var 20% av priset vi betalde för en bil på vägen dit. Bussresan blev inte Vietnamresans höjdpunkt om vi säger så…

Bussen började med att hämta oss 30 minuter försent, för att sedan åka 3 minuter och sedan stanna där och säga nu är det lunch….. Va? Vi har ju inte ens börjat åka! Över en timme senare har de packat in 16 stycken backpackers i minibussen, väskor både högt och lågt, hunnit vända en gång för att hämta tre tjejer de glömde…

Säkerheten? Glöm den… den existerade inte! På fyra timmar han jag ta tag i en tjej tre gånger när hon var påväg ut genom rutan när chauffören bromsat hastigt.
En liten händelse var när ”organisatören” för resan kastar sig över en tjej (det måste ha gjort ont då hon skrek aj..) för att vi tydligen åkte förbi poliser och vi åkte väl inte lagligt om man säger så….
Fram kom vi iallafall över två timmar efter utlovad ankomst! Ont både här och där då jag inte rört ens tårna under fyra timmar på grund av platsbrist (väskor överallt)… Lovely, NOT!

 
 


 
Hanoi....
Kram 

 


Köpa frukt?

Kram


Iakttagelse

På gatan…

En liten affär som lagar Mahjongbord…Kram


Shanghai market...
                                                                              Kram

Fint ska det va.....

Här i Kina är de helt otroliga på att hitta på jobb…  här har vi en cykelvakt.

 Här går cykelvakten och ställer alla cyklar fint och iordning. Ingen oreda här inte…

Kram


5 stycken...
5 Stjärnor…

 

Det finns nog lite olika historier om vad stjärnorna betyder, men ju fler stjärnor taxichauffören har under sitt anställningsnummer, desto bättre. Vanligast är 0 till 3 stjärnor…  att hoppa in i en taxi med fem stjärnor har då inte hänt ofta.

 Kram


Man slutar aldrig förvånas…
Ibland hittar man saker som inte passar in, eller så undrar man hur i hela världen saker har hittat hit! Då och då hittar man svenska produkter i de allra minsta butikerna här i Shanghai. Sist när jag besökte blomstermarknaden låg denna engångsgrill helt själv bland allt porslin i den lilla affären…


Kram


Mmmmm....


En av de ”bästa” sakerna med besök är när man kan få en sverigeleverans! Linus mamma langade upp den ena saken efter den andra ur resväskan och det var som rena rama julafton. Helt fantastiskt! Bästa, bästa saken ur resväskan denna gång var den goda överraskningen, en stor Västerbottenost!!! Måste nog vara en av de saker jag passade på att äta mesta av hemma i Sverige i sommars… Mums….
Lite av våra presenter...


Kram


Det är dags för fredagsmys..."..... Om det så är det sista jag gör… Nu är det slut på veckan … det är dags för fredagsmys………"

 

Kanske vår mest svenska kväll hittills i Shanghai!


Efter en vecka med besök och ett par sjukt hektiska veckor innan besöket var det dags att ha en riktig hemmakväll här i Shanghai. FREDAGSMYS…


Med en STOR skål med svenskt smågodis, Robinson på teven och tacos på tallriken var det som en liten minitripp till en svenskfredagskväll.  Kram


En vecka med besök i ShanghaiEn veckas besök i ShanghaiFörsta dagen: Fredag, dag 1

Våra gäster (Linus mamma och sambo) anlände vid fyra tiden på eftermiddagen. Hem till vårt compound och in i lägenheten för att se hur vi bor!

Nere i kvarteret (Xintiandi, betyder ”Ny himmel och jord”) på fördrink.

Här blev det Linus favoritdrink Black forest Mojito!
VÄLKOMNA!!!!!Taxi till Xibo för middag!

3/F, 83 Changshu Lu,
near Julu Lu
常熟路83号3楼,
近巨鹿路

 Lördag, dag 2Först och främst ett stopp hos polisen, för att registrera våra gäster som inneboende i vår lägenhet i en vecka. Detta är ju något som hotell annars gör när man anländer.

Vi startade dagens promenad vid People's Park.

Här pågick äktenskapsmarknaden för fullt.  Här sätter föräldrar, mor/farföräldrar eller agenter upp lappar på sina barn i hopp om att finna en man/fru till sina barn. På lapparna skrivs namn, ålder, vikt, lön och kanske sätts en bild upp så aspiranterna vet vad de får om de nu skulle vara intresserade av att gå på date.

Promenad längs med Nanjing road ner mot The Bund! Nanjing Road –en av Shanghais mest kända gågata,  ett äkta turist stråk med mycket människor. En sträcka på hela 4 kilometer (om man går hela gatan).


Promenad längsmed The Bund!

Bundpromenaden-  går längsmed den livliga Huangpufloden och erbjuder panoramavyer av det gamla Shanghai åt väst och det nya Shanghai på den östra sidan, Pudong.

Vi tog båten över till Pudongsidan för att ta oss till:


Shanghai World Financial Center
. En skyskrapa i stadsdelen Pudong. Shanghai World Financial Center är med sina 492 meter den högsta byggnaden på det kinesiska fastlandet och den tredje högsta byggnaden i världen. Byggnaden har fått smeknamnet "kapsylöppnaren" i svensk folkmun. Skyskrapan innehåller restauranger, bar, kontor, hotellrum, konferensrum, affärer och utsiktsplatser.
Taxi till Citizen för min favorit drink, Basildrop.
Därefter väntade Shichuan mat på restaurangen Sichuan Citizen.Sichuan mat är otroligt starkt. Sichuan peppar är så starkt att tungan domnar. Känslan i munnen när man får in en Sichuan peppar är att det känns som om man har slickat på ett batteri. En stickande känsla.

Sichuanpeppar är en krydda som används mycket i det kinesiska köket, och då framförallt i matlagning i provinsen Sichuan.Lilla svarta- SichuanpepparKinesiska efterrätter: Bruntris med cocosmjölk och ris dumpling med svart sesamkräm.

Personligen tycker jag de är rätt äckliga men Linus gillar dem och beställer ofta in en skål.

Alltid lika glada Marita är modig och vågar testa det mesta!Söndag, dag 3

Veckans lyx…

Brunch på The Westin… här flödar champagnen fritt och underbar mat serveras. Så gott…Under brunchen är det levande underhållning med allt från opera till clowner. 
 Hummer, kaviar.....

(Ett STORT tack Marita som bjöd oss på denna goda brunch!)
För att bjuda våra gäster på det Shanghai är allra bäst på, KONTRASTER, blev det en promenad i ”Kinakvarterna”  i vårt närområde efter  Brunchen på Westin.  Start på Hefei lu….

Promenad på Shanghais gamla gator!


Nudeltillverkning...
Antikmarknaden ( Dongtai Lu)- En av Shanghais antikvitets- och samlarmarknad med mängder av stånd och affärer med smycken, möbler, tavlor, porslin, Mao prylar, affischer och annat kuriosa. Här kan du finna många Shanghaisouvenirer, om de är antika och äkta får man nog ifrågasätta …Pruta... pruta...InsektsmarknadenMåndag, dag 4

Promenad till Fakemarknaden för shopping! (Nanjing 580) Här kan du shoppa kläder, skor, väskor, smink, souvenirer och en massa annat…

Lunch Shanghaimat!

… promenad längs med Nanjing till Jing'an temple templet. Vidare  till Taikang Lu som är känt för sina små smala gränder med caféer, restauranger, trendiga affärer och konstnärer och fotografers studios.  Här kan man köpa otroligt fina fotografier med olika motiv från Shanghai.


Tempel..Middag: Teppanyaki – Japanese. Sushi and sashimi.

På måndagskvällen fick våra gäster testa Teppanyaki för första gången. Denna mat blev en ny favorit för våra gäster.

Tairyo (Yan'an Zhong Lu)

1059 Yan'an Zhong Lu,
near Fumin Lu
延安中路1059号,
近富民路
Tisdag, dag 5

På tisdagen jobbade både Linus och jag så då skickad vi iväg våra gäster till vattenstaden Qibao.

 

(För bilder från Qibao, se mina gamla inlägg)

Middag: Indiskt, Vedas
Onsdag, dag 6

På onsdagen var det Bootcamp för mig och jobb igen så denna dag rekommenderade vi dem att gå till Yuträdgården (Yuyuan)  och Nanshi (gamla staden). Ett område som återuppförts och bevarats för turister. Här finns smala gränder, gamla kinesiska hus och Yuyuanbasaren. I mitten av basaren ligger det berömda tehuet med en sicksackbro.
(För bilder,  se mina gamla inlägg)

Middag: Dumpling i XintiandiTorsdag, dag 7

Pärlmarknaden!Lunch...


Blommarkanden!

Ikea, klart Marita var tvungen att se var Linus arbetar! Här i Shanghai sitter kontoret ihop med varuhuset. Den upphöjda biten bakom är kontor.

På torsdags kvällen hade vi kinesiska lektion och tyckte då det passade perfekt att våra gäster gick och såg showen  ERA undertiden.


(För mer info om ERA, sök bland gamla inlägg)

 

Så hade en vecka gått och på fredagsmorgon vinkade vi hej då till våra gäster....

Hej och tack....Marita och Raimo!


Kram


Kinas nationaldag...Gatorna har pryds med Kinas flagga...


Idag firar Kina sin nationaldag, 1 oktober. Nationaldagen ses som en av de viktigaste helgdagarna i Kina. Detta firande innebär bland annat ledighet och många miljoner kineser är på resande fot. Det är då många kineser har tid att resa till sina familjer och släktingar som bor långt bort. Detta leder såklart till kaos på vägarna och på alla andra kommunikations platser. Det blir till att åka i god tid till flygplatsen i morgon.
 

 Det smäller nere på gatan.... fyrverkerier och raketer…

Kram


FREDAGTidigt i morse (fredag) vinkade vi hej då till vårat besök som varit hos oss i en vecka. Det är Linus mamma Marita med sambo Raimo som varit och hälsat på.  Det är så kul att få visa lite av vårat liv här i Shanghai även om man inte kan få in allt på en veckas besök.  Men jag måste säga att vi har verkligen hunnit med mycket.

Hinner jag, lägger jag ut ett inlägg om veckan imorgon. Har lite att fixa i morgon för på söndag åker vi till Vietnam. Så det är kanske hög tid att boka hotell och bestämma vad vi vill göra…. Flyget går till Hanoi-  så långt har vi kommit i våra bokningar.Dagen…


Efter att jag sagt hejdå till besöket var det dags att spela mahjong! Sedan tog vi lunch på URBAN SOUP KITCHEN  som bara ligger runt hörnet där vi bor.  Sedan var det bara att hoppa in i en taxi för en eftermiddag på Frangipani. Manikyr och pedikyr måste ju fixas innan semestern. Mysigt då jag fick eftermiddagen med min favoritKristin! Vi lyxade till det (det är ju faktiskt fredag) och tog ett glas vin… gött!!!!

Kram


RSS 2.0