TAXI




Billigt…


Att åka taxi i Shanghai kostar 12kr (16 kr nattetid) de första 1-3 km, sedan kostar det 2,4 per kilometer.  Åker du inom ”stan” blir det sällan mer än 30kr.


För att kunna ta sig runt här i Shanghai behöver man alla adresser på kinesiska. I alla fall innan man kan lite kinesiska. Hittills har det gått bra att skriva ner adresserna på ett papper och lämna i receptionen, de har då hjälp oss att skriva dem på kinesiska.








Det är inte alltid de hittar fast att de nickat och sagt ja till adressen på pappret. Ett par gånger har vi åkt runt, runt med en sjunkande hastighet på taxin då taxichauffören inte längre vet vart han/hon ska. Som tur är finns det ett hjälp telefonnummer man kan ringa 962288. Där förklarar man på engelska var man vill och kan tillexempel lämna över telefonen till chauffören där någon på kinesiska säger vart man vill åka. 



Om det är lätt att få tag i en taxi? Både ja och nej. Under rusningstrafik (samt vid regn) kan det ta ett tag att vinka in dem, annars är det oftast inga problem. Jag har lästa att det i Shanghai finns runt 45 000 taxibilar.





 



Säkerhetsbälte.. nej det ska man inte räkna med. Känns väl lite jobbigt då trafiken här är intensiv. Vidare fort går det sällan, men när det smäller så är ett säkerhetsbälte att föredra! Olyckor kommer man nog få se många gånger, häromdagen var det två moppar som kört ihop i en korsning!



Kram



Kommentarer
Postat av: Johanna

Hejhej!



Här är hjälp för adresser på kinesiska:

http://shanghai.streetsofchina.com/

http://www.smartshanghai.com/listings/

och http://www.bigbooks.com.cn/ - De sista här har nu eller kommer att släppa en iphone App där man kan få upp de kinesiska adresserna i stor stil så även de blinda taxichaffisarna kan läsa...



Lycka till!

/Johanna

2011-01-26 @ 13:38:52
URL: http://www.malarhojden.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0