Kinesiskt bröllop





Igår hade vi äran att vara bjudna på ett kinesiskt bröllop här i Shanghai. Som närmsta chef var Linus inbjuden med respektive för att bevittna bröllopsceremonin mellan



Benni  Ma & Allen Yang

2011-05-29



Vi anlände kl. 16:30 för att delta i ceremonin, i Kina har själva vigseln redan ägt rum ibland flera månader innan.

Vi skrev in oss och fick bordsbiljetter till middagen. Brudparet var redan ute bland gästerna och minglade runt. Förfriskningar bjöds det på och vi kunde ana ett vist Sverigetema, IKEA. Det bjöds på Daim, Mariekex, Skumgodis, Pepparkakor, Kexchoklad. Till detta läsk eller juice.


Nu kunde man också ta kort med brudparet och titta på olika fotografier de gjort innan med bruden och brudgummen i olika miljöer och kläder.
  







Delar av Linus team och brudparet



Efter en stund var det dags, då gick brudparet in för att sedan göra entré. Fast att Linus och jag inte förstod ett enda ord var det mycket underhållande ceremoni,  och fort gick det.









På med ringen som levererades av en liten flicka och pojke med änglavingar.


En riktig filmkyss…




Det hälldes bubbel...

Det kastades brudbukett till de ogifta tjejerna…

                                                                               

                                                                              och

                                                                Ballonger släpptes iväg…


 











Efter ceremonin gick vi in på restaurangen för att äta middag. Fint dukat och massor av blommor. Alla fick en liten present, en påse med godis och en liten kanin. Vi fick sitta med Linus team på en av de bästa platserna i lokalen. Antagligen för att Linus skulle hålla ett tal till brudparet.  På bordet stod redan några kalla rätter när vi satte oss sedan var det ett ständigt flöde av rätter som kom in under hela kvällen. Brudparet var dock inte med och åt överhuvudtaget. 
 




Några av Linus team och så jag!




Det visades ett bildspel...



Efter en ganska lång stund kom brudparet...



Helt plötsligt var det dax för tal...

De första två meningarna var på kinesiska och de sista två. Till hjälp hade Linus en tolk. Många skratt blev det över Linus kinesiska meningar…





Några till uppvisningaktiviteter... 

Sedan försvann brudparet igen, bruden skall nu byta frisyr, smycken och kläder. Vanligt är det att bruden har fyra klänningar på bröllopet. Gästerna fortsätter middagen…


 

När de nu gjorde entré var det dags att tända ett ljus, skära tårta (som vi inte åt av, den bara stod där:)


Brudparet delade även ut priser och presenter, det var föräldrarna och brudtärnorna som fick, samt Linus. Linus fick pris för sämsta Kinesiska Ha ha ha…
Två kinesiska tekoppar fick han. Självklart tog de tillfället att låta honom repetera meningarna en gång till.





Iväg med brudparet igen.... Byta klänning....


När brudparet anlände för sista gången och alla gäster var mätta och glada skulle de gå runt och skåla med alla gästerna. Så fort gästerna skålat gick de hem. Vi var bland de sista borden de skålade med så när vi skålat var lokalen nästan tom.  Bruden skulle även gå runt och tända männens cigaretter (för de som rökte), kinesisk tradition sas det.

Presenter ger man inte i Kina vid bröllop utan man ger rödakuvert med pengar.  Viktigt är att det är ett lyckotal man ger, inte något med fyra alltså (gärna med 8= tur).

 

Jag är verkligen positivt överraskad nu när jag varit på ett kinesiskt bröllop. Ryktet sa att man nog inte skulle ha så stora förväntningar, det skulle vara svårt att förstå, trist mat och inte så kul. Men vi hade det trevligt, okey mat och underhållande fast på ett helt klart annorlunda sätt. Många saker gick ut på att få det fint på bild eller på film. Brudparet var i alla fall oerhört glada hela tiden vilket måste betyda att de var nöjda med sin stora dag.


Något som skiljer många kinesiska bröllop med västerländska är klädsel. Här i kina klär man inte upp sig för att gå på bröllop. Jeans och tröja är vanligt förekommande. Brudparets föräldrar brukar klä upp sig lite men i övrigt gör inte gästerna det. Bruden hade till detta bröllop bett om lite mer uppklätt (hjälp ännu svårare, vad ska man ha då?).

 

Jag avslutar med ett tack till brudparet och en stor lyckönskning i framtiden…. (vet ni vad alla skulle ropa högt när ceremonin var färdig (ungefär) : ”Lycka till och hoppas ni får barn så snart som möjligt”)




Kram 


Kommentarer
Postat av: Malin

Vad kul att få vara med om ett kinesisktbröllop:)

Imponerande att Linus höll tal!

2011-05-30 @ 17:25:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0