Gott nytt år, drakens år!!!




2012

Här i Kina firar vi nu in det nya året, vi lämnar kaninens år och går in i drakens år.  I söndags var själva nyårsafton vilket firades med bubbel och goda vänner.



Shanghai är tomt på folk, ovanligt tyst nere på gatan men ett ständigt smatter och smällande från fyrverkerier kan höras dygnet runt. Det röda pappret från smällarna som ligger på marken anses bringa tur och lycka. Nyåret är för många den längsta arbetsfria perioden på året. Kinesiska nyåret är kinas största och viktigaste högtid då 10-tals miljoner människor vallfärdar hem till sin familj och vänner runt om i Kina. Många Kineser arbetar långt hemifrån, och åker bara hem en eller kanske två gånger om året för att träffa sina barn och familj. Många köar i flera timmar för att få tag i biljetter till tåg eller andra färdmedel.





Nu till nyår är det färgen röd som gäller och det syns överallt. Den röda färgen symboliserar lycka och ett lyckosamt år. Röda dekorationer och lyktor hängs upp och röda pappersark med lyckohälsningar.

Barnen får röda kuvert med pengar och många arbetsplatser delar ut en 13:e månadslön till sina anställda ( tyvärr gäller det inte Linus och mig).

De flesta expats är också bortresta, kinesiska nyåret innebär skollov och ledighet och de flesta lämnar Shanghai för semester. Linus har åkt till Sverige en vecka för jobb, så vi sparar hans lediga dagar till senare.




Mistral (133 Fuxing Xi Lu, near Yongfu Lu)


Rött papper från smällare...




Salute- mysig italiensk bar på 59 Fuxing Xi Lu,
near Yongfu Lu




M on the Bund



Klockan 12


Vi kan läsa rubriker som Babyboom i Kina - Rekordmånga barn väntas komma till världen i Kina under "drakens år". Landets ettbarnspolitik gör att många väntat med att skaffa barn tills just i år.

Draken är det mäktigaste av de tolv tecknen i den kinesiska kalendern och att födas som "drakbarn" anses skänka lycka, rikedom och berömmelse.

 

 Kram


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0